Wij Makelaardij

Nieuwsberichten

Sparen of verhuren?

Sparen of een woning kopen om te verhuren?

De rente die je ontvangt op je spaargeld is bij de bank nog nooit zó laag geweest. De meer vermogende mensen moeten zelfs betalen om hun geld bij de bank te stallen. Een woning kopen om te verhuren klinkt voor velen nu als een interessante optie. Wij vertellen graag wat voor rendementen je kunt behalen, hoe dit eventueel met hypotheek te financieren is, welke huurcontracten er zijn, hoe je de huurprijs bepaalt. Ook informeren we je graag over kamer gewijsde verhuur en lichten we graag toe hoe wij jou kunnen helpen.

Rendement op jouw investering

Wanneer je een woning koopt om te verhuren, dan wil je een bepaald rendement behalen. Dit is onderverdeeld in een direct rendement en indirect rendement. Het directe rendement is het rendement wat je per jaar terugkrijgt op jouw investering waarbij de kosten hier al van af zijn. In Utrecht en omgeving liggen de netto aanvangsrendementen momenteel op 3,5% tot misschien wel maximaal 7% rendement. Alles hierin is afhankelijk van de locatie, afwerking, duur van de overeenkomst en het soort verhuur (aan een stel of een studentenhuis). Daarnaast heb je ook nog een indirect rendement op langere termijn, dit is de waardestijging van de woning. Afgelopen jaar lag de gemiddelde waardestijging in Utrecht op 8%. Houd er altijd rekening mee dat je ook leegstand kan hebben en/of de waarde van een woning kan dalen waardoor het directe en indirecte rendement kan tegenvallen.

Beleggingshypotheek

Om een woning te kopen voor de verhuur heb je in Utrecht en omgeving al gauw een budget nodig van circa €250.000,-. Wanneer je een minder groot budget hebt, kan je tegenwoordig tot wel 90% van de waarde in verhuurde staat financieren met een beleggingshypotheek. Dit is een hypotheek waarbij je toestemming van de bank hebt om te mogen verhuren. Bij een normale woonhuis-hypotheek wordt over het algemeen de verhuur van de woning verboden door de bank.

Wanneer je met een beleggingshypotheek de door jou te verhuren woning wilt financieren of jouw reeds verhuurde woning wilt financieren, dan brengen wij jou graag in contact met een hypotheekadviseur die de details van de beleggingshypotheken kent. Voor het aanvragen van een beleggingshypotheek heb je ook een taxatierapport nodig waarin de waarde in verhuurde staat opgenomen is. Wij kunnen dit voor jou verzorgen.

Verhuren voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd?

Indien je de woning voor onbepaalde tijd wilt verhuren dan kan je in eerste instantie een minimale periode afspreken waarbij de huurder de woning niet mag verlaten. Vaak is dit één jaar. Nadat het eerste jaar is verlopen, kan de huurder binnen een bepaald termijn (meestal één maand) de huurovereenkomst opzeggen, wordt het automatisch een contract voor onbepaalde tijd. De huurder kan de huurovereenkomst nu gemakkelijk beëindigen. Als verhuurder is dit minder gemakkelijk. Een verhuurder kan alleen de overeenkomst beëindigen op wettelijke opzeggronden, zoals wanprestatie huurder, dringend eigen gebruik door eigenaar, een nieuwe redelijke huurovereenkomst die geweigerd wordt of een geldend bestemmingsplan.

Sinds 1 juli 2016 is het mogelijk om ook een tijdelijke huurovereenkomst af te sluiten voor maximaal twee jaar en bij kamerverhuur voor maximaal vijf jaar. Dit heeft als voordeel dat je als verhuurder weet hoelang de verhuur gaat duren en als nadeel dat de huurder tussentijds mag opzeggen. Je kunt namelijk geen minimale huurperiode overeenkomen met een huurder.

Welke huurprijs?

Hoeveel huur gevraagd mag worden voor een woning, kan afhangen van de zogenaamde puntentelling. Via de website van de huurcommissie kun je berekenen hoeveel punten een woning scoort aan de hand van onder andere woonoppervlak, voorzieningen en energielabel. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huurprijs ligt.

Als je 145 of meer punten behaalt, valt de woning in de vrije sector en geldt er geen maximale huurprijs meer. Het is dus van belang dat, wanneer je een beleggingspand op het oog hebt, je controleert of de woning in de vrije huursector valt. Heb je namelijk voor jouw woning maximaal 144 punten? Dan mag je niet meer vragen voor de woning dan de huurprijs die hieraan gekoppeld is. Als je toch meer huur vraagt, dan heb je de kans dat de huurder binnen een bepaalde termijn naar de huurcommissie gaat. Deze commissie kan een bindende uitspraak doen met als gevolg dat je de huurprijs moet aanpassen conform de punten.

Verhuren aan studenten

Een woning verhuren aan meerdere studenten is niet altijd mogelijk. Wanneer je een woning in Utrecht per kamer wilt verhuren, zul je een omgevingsvergunning nodig hebben om af te wijken van het bestemmingsplan en een omzettingsvergunning. Voor de omgevingsvergunning moet je woning  voldoen aan fysieke kwaliteitseisen en moet worden voldaan aan algemene leefbaarheidstoets. Voor de omzettingsvergunning kijkt de gemeente naar goed verhuurderschap en of er voldaan wordt aan de volkshuisvestelijke toets. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de gemeente Utrecht.

Begeleiding van Wij Makelaardij?

Wij kunnen helpen met het vinden van een geschikte woning, de woning in de verhuur zetten en vervolgens het beheer voor jou verzorgen zodat jij kan genieten van jouw rendement. Neem gerust contact op om een keer vrijblijvend kennis te maken.

 

Gelukkig Nieuwjaar!

1 januari 2020

We wensen iedereen de beste wensen voor 2020 en hopen dat ieders dromen uitkomen. Uiteraard hopen wij ook dat in 2020 meer nieuw woningaanbod beschikbaar komt, zodat wij opnieuw velen kunnen helpen met het vinden van een droomhuis.

Eind december schreven wij in artikel “wat verandert er in 2020 op de woning markt” dat er sprake is van een enorm tekort aan woningen. Op de laatste dag van 2019 stonden er in Utrecht 462 woningen te koop (vorig jaar circa 800) en waren er nog maar 171 woningen beschikbaar voor de verhuur (vorig jaar circa 375).

Vandaar ook onze wens voor het komende jaar: meer aanbod op de huizenmarkt!

Wij hebben al diverse opdrachten binnengekregen om te verkopen en verhuren. Dus ben je op zoek naar een woning in Utrecht? Houd ons woningaanbod goed in de gaten. Of wil je jouw woning verkopen of heb je een taxatierapport nodig? Neem dan vooral contact met ons op.

Ook in 2020 staat het team van Wij makelaardij weer graag voor je klaar!

Wat verandert er in 2020 op de woningmarkt?

24 december 2019

2020 zal naar verwachting weer een jaar zijn waarbij de prijzen van woningen gaan stijgen, de hypotheekrentes laag blijven en de krapte van het beschikbaar woningaanbod aanhoudt. Maar wat gebeurt er nog meer? En gaan de prijzen komend jaar net zo hard stijgen als de laatste jaren? Graag vertelt Wij Makelaardij hoe wij tegen 2020 aankijken. De veranderingen in 2020 op een rijtje.

  1. De overheid wil het makkelijker maken voor starters op de woningmarkt
   Hoe de overheid dit precies wil gaan doen, is onduidelijk. Maar de geruchten gaan dat de overheid wellicht de overdrachtsbelasting wil afschaffen voor starters op de woningmarkt, zelfbewoningsplicht wil invoeren voor kopers van woningen en/of het voor beleggers moeilijker wil maken om starterswoningen te kopen.
  1. Hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt
   In 2020 zal het hoogste tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken versneld worden, afgebouwd met 3%. Met de daling van 3% komt het percentage waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken op 46%. Uiteindelijk zal dit verder worden afgebouwd tot 37% in 2023.
  1. Stijging WOZ-waarde
   De waardepeildatum die geldt voor de WOZ-waarde van 2020 is 1 januari 2019. Volgens de waarderingskamer waarderingskamer zal de WOZ-waarde in 2020 in Nederland met gemiddeld 8% tot 10 %  stijgen. Wij verwachten echter dat deze stijging in Utrecht nog wat hoger wordt aangezien volgens de Utrecht-monitor de gemiddelde prijsstijging in 2018 12% was.
  1. NHG kostengrens wordt verhoogd
   De kostengrens van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hypotheek wordt verhoogd van €290.000,- k.k. naar €310.000,- k.k.

Prijsstijging in 2020?

De economen van de ABN AMRO verwacht een landelijk gemiddelde prijsstijging van 3% en van de Rabobank 4,5%. De stijgende prijzen hebben onder andere te maken met de lage hypotheekrentestand, maar vooral ook door een tekort aan beschikbare woningen. Hier heeft televisieprogramma Radar recent nog aandacht aan besteed.

Aan de andere kant zien wij dat de betaalbaarheid van woningen de prijsstijging afremt omdat het kopen van een woning in Utrecht voor steeds meer mensen niet meer haalbaar is en de loonstijging achterblijft op de prijsstijgingen van woningen.

Het CBS heeft gepubliceerd dat de prijsstijging in het 3e kwartaal van 2019 in Utrecht met 8,5% het hoogst was. Gemiddeld was de prijsstijging in Nederland 6,3%. De hoge prijsstijging in Utrecht heeft onder andere te maken met de enorme groei van Utrecht. Ook komend jaar zal de stad Utrecht verder en harder groeien dan andere grote steden. De nieuwbouw in Utrecht blijft achterlopen t.o.v. de vraag waardoor er een groter tekort zal ontstaan. Wij verwachten dat de Utrechtse woningen komend jaar wederom met meer dan het landelijke gemiddelde blijft stijgen maar wel lager zal uitpakken dan de afgelopen jaren.

Fijne feestdagen

19 december 2019

Dit jaar wordt het waarschijnlijk geen witte kerst. Dat betekent dat we plaatjes zoals bovenstaande, een prachtige foto van het besneeuwde Stadhuisplein met kerstboom én domtoren zonder stijgers, helaas niet zullen zien.

Ook tijdens de feestdagen staat het team van Wij Makelaardij graag voor je klaar. Wil je op de valreep nog verkopen, kopen, verhuren en/of taxeren? Of liggen er plannen die je graag nog voor 2020 met ons wilt bespreken? Neem dan vooral contact met ons op!

In onderstaand overzicht is te zien op welke momenten wij rond de feestdagen bereikbaar zijn.

Onze openingstijden met kerst en oud en nieuw:

Maandag 23 december: 9.00 – 17.30 uur
Dinsdag 24 december: 9.00 – 16.00 uur
Woensdag 25 december: gesloten
Donderdag 26 december: gesloten
Vrijdag 27 december: 9.00 – 17:30 uur

Maandag 30 december: 9.00 – 17:30 uur
Dinsdag 31 december: 9.00 – 16.00 uur
Woensdag 01 januari: gesloten

Wij wensen je hele fijne kerstdagen toe en een spetterend nieuw jaar!

Team Wij Makelaardij