Taxatie woning

Wij taxeren graag jouw woning in Utrecht en omgeving!

Gevalideerd door het NWWI

Een taxatie is een formele schatting van de marktwaarde van een woning en is nodig voor het verkrijgen of het aanpassen van een hypotheek. Bij het laatste moet je denken aan het verhogen van je hypotheek of het aanpassen van de hoogte van de rente. Een taxatie kan ook een rol spelen bij beslissingen over het verkopen of kopen van een woning en bij boedelscheidingen.

Banken stellen als voorwaarden dat een taxatie wordt verricht door een register-taxateur en dat de taxatie gevalideerd is door een validatie-instituut. Onze taxateur, Kyras, is een register-taxateur geregistreerd in het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) en zijn taxaties worden gevalideerd (gecontroleerd) door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut).

Bij een taxatie in opdracht van een klant van ons waarvoor wij een woning verkopen, aankopen of verhuren, mogen wij onze eigen taxateur niet inschakelen. In dit geval kunnen wij een collega-taxateur inschakelen van een ander makelaarskantoor.

Wij streven ernaar om een taxatie binnen vier werkdagen na opname van de woning af te ronden. Om je een idee te geven hoe een taxatie tot stand komt, leggen wij dit hieronder in vier fasen uit aan de hand van het taxatieproces.

 

1. Opdracht

Nadat wij de taxatieopdracht hebben ontvangen, gaan wij aan de slag en maken een afspraak voor een bezoek aan de woning en verzamelen relevante documenten bij jou, bij de eigenaar van de woning en/of bij de betrokken makelaar.

2. Taxatie

De taxateur bezoekt de woning, verricht metingen en maakt voor zijn dossier aantekeningen en foto’s.

3. Uitwerking

Na het bezoek aan de woning verwerkt de taxateur alle documenten en zijn bevindingen in een taxatierapport. Hierin stelt de taxateur de waarde van de woning vast op basis van de ingewonnen informatie, marktkennis en transactieprijzen van vergelijkbare woningen. De taxateur onderbouwt de waarde van de woning met diverse eigen gekozen referentieobjecten en aangereikte referentieobjecten van het NWWI. Tenslotte sturen wij het taxatierapport naar het NWWI om de taxatie te valideren.

4. Validatie en afronding

Na de validatie van de taxatie ondertekent de taxateur het taxatierapport digitaal en sturen wij dit naar je toe. Dit laatste gebeurt via het NWWI.