NEN-2580

NEN-2580: de standaard voor nauwkeurige woningoppervlakten

Als makelaar spelen we een cruciale rol in het proces van woningtransacties. Potentiële kopers en verkopers vertrouwen op onze expertise om weloverwogen beslissingen te nemen. Een van de meest essentiële aspecten van dit proces is het duidelijk weergeven van de oppervlakte van een woning. De NEN-norm 2580 legt de richtlijnen vast die bepalen hoe wij als makelaar deze oppervlakten mogen communiceren en meten. Deze norm staat ook bekend als de BBMI 2580 (Branche Brede Meetinstructie). Alle brancheverenigingen voor makelaars zijn het erover eens dat elke aangesloten makelaar zich moet houden aan de NEN-2580 bij het vermelden van de woningoppervlakten. In deze blog bespreken we kort de verschillende oppervlakten.

Diverse oppervlakten

Volgens de NEN-2580 moeten we de oppervlakte van een woning onderverdelen in de volgende categorieën: woonoppervlak, overige inpandige ruimte, gebouwgebonden buitenruimte en externe bergruimte. De enige oppervlakte die niet genoemd wordt in de NEN-2580 is de oppervlakte van de tuin.

Meetinstructies

In samenwerking met de NVM, Vastgoedpro, VBO Makelaar, NRVT en enkele andere belangrijke partijen hebben we de meetinstructie voor het oppervlak van woningen opgesteld. Hierin staat beschreven hoe we een woning moeten meten en wanneer we iets als woonoppervlakte of overige inpandige ruimte moeten beschouwen.

Download hier de meetinstructie voor gebruiksoppervlakte

Professionele inmeting door ons makelaarskantoor

Bij het verkopen van een woning laten we deze altijd professioneel meten door een extern bedrijf dat volgens de NEN-2580 de oppervlakte van de woning rapporteert. Het bedrijf dat deze metingen voor ons uitvoert, is gespecialiseerd in het nauwkeurig meten van woningen.