Biedlogboek

Wij Makelaardij gaat aan de slag met het biedlogboek!

Biedlogboek vanaf 1 januari 2023 verplicht

In februari 2022 hebben minister Hugo de Jonge en de brancheverenigingen VBO, NVM en Vastgoedpro het verbeterplan ‘vertrouwen in het koopproces’ samen ondertekend. Het biedlogboek is onderdeel van dit verbeterplan. Het biedlogboek wordt 1 januari 2023 verplicht voor alle makelaars die aangesloten zijn bij één van de brancheverenigingen.

Biedlogboek? Wat is dit precies?
Wanneer een kijker op een woning biedt, wordt het in het biedlogboek genoteerd. Het logboek wordt inzichtelijk gemaakt voor alle bieders en verkopers wanneer de woning officieel verkocht is en alle ontbindende voorwaarden zijn verlopen. De bieder kan het biedlogboek opvragen bij de verkoopmakelaar, die verplicht is om dit vrij te geven.

Het logboek geeft overzicht van de hoogte van alle biedingen, op welk moment de biedingen zijn uitgebracht en welke ontbindende voorwaarden eraan verbonden zijn. Alle biedingen worden geanonimiseerd weergegeven. Een persoonlijke toelichting van de bieder bij het bod wordt niet weergegeven.

Biedlogboek geeft meer transparantie

Het doel van het logboek is meer transparantie te geven over het verkoopproces. Het logboek kan de bieder inzicht geven om een beter ingeschat bod te doen op een volgende woning.

Gaat er veel veranderen in het verkoopproces door het biedlogboek?

Nee! De verkoper verkoopt nog steeds aan diegene waar hij/zij het aan wilt verkopen. Dit hoeft dus niet altijd de hoogste bieder te zijn. Verder verandert er niets aan het schriftelijkheidsvereiste voor het sluiten van een koopovereenkomst. De overeenkomst is pas gesloten wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend.

Wij Makelaardij en het biedlogboek

Wij Makelaardij gaat alle biedingen bijhouden in het Move.nl biedlogboek. Move.nl is het systeem waarmee wij alle documenten en gegevens van de kopers, verkopers en andere partijen uitwisselen. Wil jij meer informatie hoe wij als verkoopmakelaar of aankoopmakelaar omgaan met het logboek? Neem dan gerust contact met ons op!