Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het in alle Nederlandse woningen verplicht om rookmelders te installeren. Dit is vastgesteld in het nieuwe bouwbesluit waarin ook bestaande woningen moeten worden voorzien van rookmelders. Sinds 2003 is dit al een verplichting voor nieuwbouwwoningen.

Wanneer jouw woning niet aan deze verplichting voldoet, riskeer je een boete of krijg je problemen met je verzekering.

Wat betekent dit voor jou?

In de nieuwe regeling is vastgesteld dat in jouw woning op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Ook een verdieping met enkel een gang moet een rookmelder hebben. De enige uitzondering is een verdieping die geen verblijfsgebied is (zoals een zolder).

Bij bestaande woning hoeven de rookmelders niet op het elektriciteitsnet aangesloten te zijn en ook niet met elkaar gekoppeld te zijn. Voor nieuwbouwwoningen geldt deze regel wel.

Boete en/of problemen met de verzekering

Gemeentes gaan controles uitvoeren en kunnen, indien je niet aan de eisen voldoet, een boete opleggen. De verwachting is dat alle gemeentes hun bewoners gaan motiveren om rookmelders op te hangen, zodat iedereen duidelijk is geïnformeerd.

De meeste verzekeraars zullen ook hun verzekerden gaan stimuleren voor het plaatsen van rookmelders. In de polis voorwaarden staat omschreven dat de woning moet voldoen aan de eisen van de wet. Indien jouw woning afbrandt en het blijkt dat er geen rookmelders waren geïnstalleerd, zou de uitkering beperkt en/of niet kunnen worden uitgekeerd.

Koolmonoxidemelder

Wanneer je toch bezig bent met het plaatsen van je rookmelders, dan adviseren wij ook gelijk om te controleren of je ook een koolmonoxidemelder zou moeten plaatsen in je woning. Niet alle woningen hebben dit nodig, maar alleen als je verbrandingstoestel in huis staat, zoals een cv-ketel, een geiser en of een haard. De koolmonoxidemelder waarschuwt wanneer er te veel koolmonoxide in de lucht zit. Dit kan ontstaan op het moment dat de verbrande gassen niet goed worden afgevoerd (door bijvoorbeeld een verstopping in de afvoerleiding).

Deze koolmonoxidemelder kan je plaatsen naast je rookmelder en hiermee is jouw woning dan helemaal voorbereid voor brand en vrijkomende gassen!