Ik wil een woning kopen

Ik wil een woning kopen!

Ik wil een woning kopen, maar waar moet ik beginnen?

Een woning kopen doe je niet zomaar, daarom is een huis kopen met een aankoopmakelaar geen overbodige luxe. Het is tenslotte een grote stap die je maar een paar keer in je leven maakt. Bovendien is de woningmarkt in Utrecht nog steeds in verandering en inmiddels een groot verschil met een jaar geleden. Hoe kan ik mijn droomwoning vinden? Moet ik hierbij de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen? In dit blog geven we je graag een overzicht om jou een eindje op weg te helpen met het kopen van een woning.

 

Wil je wel écht kopen?

Het is verstandig om eerst te bedenken of het kopen van een woning wel de juiste stap is. Het kan in bepaalde situaties juist fijn zijn om niet vast te zitten aan een koopwoning. Daarentegen kan je bij een koopwoning je woning zo indelen dat het volledig naar jouw wens is.

 

Kan je kopen wat je wilt kopen?

Als je een woning wilt kopen is het verstandig om te kijken naar wat je wilt kopen en of dit financieel haalbaar is. Ga er voor het gemak vanuit dat de vraagprijs de koopsom is. Dan weet je wat het budget ongeveer moet zijn. Als het financieel haalbaar is, kun je een gesprek aangaan met een hypotheekadviseur om meer informatie te krijgen over een hypotheek. Wij brengen je graag in contact met een betrouwbare hypotheekadviseur. Hiervoor kun je met ons contact opnemen.

 

Wil ik dit alleen doen of heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Nee, je kan ook zonder aankoopmakelaar op pad om een woning te kopen. Via Funda, de Wij Makelaardij website of andere websites kan je het woningaanbod vinden en afspraken plannen om een woning te bezichtigen. Op onze website hebben wij een woningaanbodpagina staan. Toch raden wij jou aan om wel een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar neem je niet zo zeer om een geschikt woningaanbod te vinden maar vooral om je te begeleiden in het proces en te voorzien van goede adviezen om jou een wel overwegende beslissing te laten nemen. Daarnaast zullen wij veel werk voor jou uit handen nemen, zodat je met een gerust gevoel de woning kunt bekijken.

 

Wat vind ik van de woning?

Voordat je gaat bezichtigen is het verstandig om de woning online goed te bekijken inclusief alle documenten die door de verkoopmakelaar voor jou beschikbaar worden gesteld. Ook is het slim om alle vragen die je hebt over de woning op te schrijven en deze te stellen tijdens de bezichtiging. Tijdens de bezichtiging moet je goed naar alle verschillende elementen van de woning kijken zoals de bouwkundige staat, mogelijkheden van de woning, duurzaamheid, onderhoudskosten etc.. Vergeet ook niet om even naar je vooropgestelde vragen te kijken. Na de bezichtiging kun je nagaan of dat dit de woning is waar je graag wilt wonen.

 

De juiste woning gevonden? Nu het bod en het sluiten van een overeenkomst

Het is zover, je hebt de woning gevonden waar je graag wilt wonen! Bedenk wat je wilt gaan bieden en welke voorwaarden je hieraan wilt verbinden. Je kan kijken voor hoeveel vergelijkbare woningen in de omgeving verkocht zijn om te bepalen wat jij wilt gaan bieden.  Een aankoopmakelaar adviseert jou over de waarde van de woning. Je hebt nu een duidelijk beeld hoeveel jij de woning waard vindt. Nu kan de onderhandeling plaatsvinden of krijg je de kans dat je mee kunt doen aan een veiling of een inschrijving.

De verkoper kiest voor jouw bod! De woning is nu mondeling verkocht aan jou, nu is het belangrijk om zo snel als mogelijk een koopovereenkomst op te laten stellen en beide partijen te laten ondertekenen.

Nadat je de koopovereenkomst ondertekend hebt zal je nog een aantal laatste dingen moeten regelen, zoals een taxatie en/of financiering, een bouwkundige keuring uit te laten voeren en een notaris te kiezen.

 

Verhuizen

Op de geplande dag van de overdracht ga je eerst de woning inspecteren om te controleren of de woning conform de overeenkomst wordt opgeleverd. Na de inspectie ga je naar de notaris om de akte van levering en indien nodig de hypotheekakte te ondertekenen. Gefeliciteerd, je bent eigenaar!

Nu kan je, eventueel na een verbouwing, verhuizen. Ter voorbereiding op de verhuizing hebben wij een handige verhuischecklist gemaakt. Deze lijst helpt je ieder geval een handje mee!