Energie besparen van jouw woning

Energie besparen van jouw woning!

Energie besparen van jouw woning

Wij Makelaardij merkt steeds meer de behoefte om bewuster, maar ook duurzamer te gaan wonen. De wereld staat voor een grote opgave om de klimaatdoelen van Parijs (2015) te behalen middels een energietransitie waar veel aspecten mee gemoeid zijn. Het klimaat is ook nu niet meer wegdenken en wil iedereen zijn steentje bijdragen om deze doelen te behalen.  Ook schieten de prijzen van gas omhoog wat nog extra aanleiding geeft om na te denken over isolatie van jouw woning.

Wij vinden het ook essentieel om onze klanten goed te informeren omtrent energie besparen en nemen wij jullie mee in dit artikel. De volgende onderwerpen komen in het artikel langs: welke soorten isolaties zijn er en welke installaties in jouw woning kan je verbeteren.

Wat is isoleren?

Het basis principe van isoleren is: in de winter houd je warmte binnen en in de zomer hou je de warmte buiten. Daarnaast ben je beter bestand tegen geluidsoverlast en stoot je minder CO2 uit! Genoeg redenen om je woning dus te isoleren.

We zullen op volgorde van effectiviteit de verschillende manieren van isoleren toelichten.

Dakisolatie

Dakisolatie is de meest effectieve manier om je huis te isoleren. Het bespaart namelijk het meeste warmteverlies daarnaast is het relatief niet duur om je dak te isoleren.  De kosten zijn dus laag en de besparing hoog, tel uit je winst!

Het soort isolatie hangt af van welk type dak je hebt (hellend of plat) en op welke manier je wilt isoleren. De makkelijkste manier is om van binnenuit te isoleren. Aan de buitenkant isoleren is nog beter omdat je hiermee in de zomer maanden de warmte extra goed buiten laat.

Ramen

Nog enkelglas Hoogrendementsglas (ook wel HR++ glas genoemd) isoleert tot wel 6 keer meer dan enkelglas. Een goede reden om je ruiten dus te vervangen!

Maar ook als je al (oudere) dubbele beglazing hebt kan het soms handig zijn deze te vervangen. Bij HR glas zit geen lucht maar een ‘edelgas’ en een speciale coating die de warmte binnen houdt. Dubbelglas heeft niet die extra coating en is het glas gevuld met lucht i.p.v. edelgas, wat minder goed isoleert.

Vloerisolatie

De vloer isoleren is een effectieve manier om je stookkosten te verminderen.

Het soort vloerisolatie-systeem is ook afhankelijk van het type vloer/(ruimte)kruipruimte die je hebt. Zo heb je de volgende vloerisolatie-systemen met ieder zijn eigen kwaliteit:

    • Polyurethaan (PUR)
    • Glas- of steenwol
    • Isolatieschelpen
    • Isolatiechips
    • Isolatiekussens
    • Isolatiematrassen
    • Isolatieparels
    • Besparing op je energierekening (10% tot 15% lagere kosten volgens Milieu Centraal)
    • Geen tocht of vochtvorming meer (Vloertemperatuur gaat gemiddeld 4 graden omhoog)

Muur/spouwisolatie

Je gevel isoleren is een effectieve manier om je energierekening te verlagen. Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat voor type muur je hebt, steens- of spouwmuur. Een van de factoren waar je op kan letten is het bouwjaar van de woning.

Is je woning voor 1920 gebouwd?
Hoogstwaarschijnlijk géén spouwmuur. Je kan de woning aan de binnenkant of buitenkant isoleren d.m.v. een voorzet wand. Het is helaas niet aan te geven wat hier de gemiddelde besparing in is omdat dit erg kan afwijken per situatie.

Is je woning tussen 1920 & 1975 gebouwd?

Hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur. Het is helaas niet aan te geven wat hier de gemiddelde besparing in is omdat dit erg kan afwijken per situatie.

Is je woning na 1975 gebouwd?

De kans is groot dat je spouwmuur als is geïsoleerd. Wil je een verbetering hierin treffen dan kan je nagaan wat voor spouw muur isolatie er is toegepast en deze mogelijk vernieuwen. Het is helaas niet aan te geven wat hier de gemiddelde besparing in is omdat dit erg kan afwijken per situatie.

Installaties

Naast isoleren kan je ook kijken of je huidige installaties vervangen kunnen worden voor betere en/of zuinigere installaties.

Je hebt meerdere systemen waar je naar kan kijken:

    • HR-ketels
    • Volledig elektrische warmtepomp
    • Hybride warmtepomp

Heb je nog een oude cv-ketel vervang deze in een HR-ketel, deze zijn een stuk zuiniger.

Een volledig elektrische warmtepomp haalt zijn warmte uit de bodem. Dit systeem werkt alleen goed wanneer je een erg goed geïsoleerde woning hebt omdat een warmtepomp een zogenaamde lagetemperatuurverwarming is. Woningen die voor 1975 gebouwd zijn, zijn minder geschikt voor een warmtepomp, tenzij ze erg goed geïsoleerd zijn. Het grote voordeel van een warmtepomp is dat deze op elektriciteit werkt en niet op gas. Kosten voor een volledige elektrische warmte pompt uit de bodem zijn erg hoog en is zodoende eigenlijk alleen haalbaal als je het met meerdere woningen doet.

Een kleinere overstap zou een hybride warmtepomp kunnen zijn. Deze haalt warmte uit de buitenlucht maar als het buiten te koud wordt springt de cv-ketel aan. Dit is goed mogelijk om per woning te instaleren.

Nu kan je gelijk slag om energie te besparen van jouw woning! Wil jij alsnog graag in gesprek met aankoopmakelaar, verhuurmakelaar of verkoopmakelaar om dit verder te kijken wat mogelijkheden zijn? Of wil je jouw woning taxeren? Neem contact via ons formulier!