veranderingen op de huizenmarkt in 2022

Belangrijkste plannen en veranderingen op de huizenmarkt in 2022

Het jaar 2021 is bijna voorbij en daarom vinden wij dit een goed moment om jou alvast te informeren over de veranderingen en plannen op de huizenmarkt die gaan plaatsvinden in 2022. 

Opkoopbescherming
Per 1 januari 2022 treedt de Wet Opkoopbescherming in werking. Het kabinet vindt het reguleren van de woningmarkt van essentieel belang. Op dit moment is het moeilijk voor starters om een koopwoning aan te schaffen. De opkoopbescherming moet zorgen dat goedkope en middeldure koopwoningen gekocht worden door kopers die er zelf gaan wonen. 

De gemeente kan in de huisvestiging verordening vaststellen voor welke wijken dit gaat gelden. De geruchten gaan rond dat dit voor heel Utrecht gaat gelden. Tot op heden heeft de gemeente dit nog niet bepaald.

In enkele situaties mag een woning alsnog verhuurd worden waarbij de gemeente verplicht een vergunning moet geven;
– Verhuur aan een woningzoekende die bloed- of aanverwantschap in de eerste of tweede graad met de eigenaar is.
– Tijdelijke verhuur van de woning indien de eigenaar er zelf 1 jaar heeft gewoond en kan aantonen dat de verhuur voor maximaal 12 maanden is.
– Verhuur van woonruimte die deel uitmaakt van winkel-, kantoor- of bedrijfsruimte.

1 miljard voor het bouwen van woningen
Tot en met 2031 wordt er elk jaar €100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het bouwen van nieuwe woningen. Gemeentes kunnen hierop aanspraak maken bij het Rijk.

Verwachting huizenprijzen
Economen verachten dat de huizenprijzen in 2022 zullen blijven stijgen. Rabobank verwacht een stijging van 11,5 %, ABN AMRO verwacht 10 % en De Nederlandsche Bank (DNB) 5.5 %.

Daarnaast wordt er verwacht dat het aantal verkochte woningen ABN heeft de prognose dat het blijft bij een daling van 5%.

Kortom, in 2022 worden weer hoge huizenprijzen en een beperkt aanbod verwacht.

Neem gerust contact met ons op als je wilt weten wat de huidige waarde is van jouw woning.

Nationale Hypotheekgarantie stijgt
Vanwege de stijging in huizenprijzen wordt de NHG verhoogd. In 2022 gaat de kostengrens van €325.000,- euro naar €355.000,- euro. Bij het afsluiten van deze hypotheek gaan de kosten omlaag van 0,7% naar 0,6%.

Hypotheekrenteaftrek wordt verder verlaagd
Per 1 januari 2022 krijgen mensen met een jaarinkomen hoger dan €69.398,- minder hypotheekrenteaftrek. Deze verandert van 43% naar 40%.

Eigenwoningforfait gaat omlaag
Het eigenwoningforfait daalt van 0,50% naar 0,45% voor woningen met een WOZ-waarde tot €1.110.000,-. Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde vanaf €1.110.000,- blijft in 2022 gelijk met 2,35%.

Jouw private lease auto telt meer mee voor maximale hypotheek

Vanaf april 2022 wordt 100% van het contract bedrag in mindering gebracht op je leenrcapaciteit voor je hypotheek. Op dit moment wordt maar 65% van contractbedrag in minder gebracht.

Wil je weten wat dit voor jouw situatie betekend, we brengen je graag in contact met een hypotheek adviseur neem hiervoor contact met ons op.

Subsidie voor isoleren van je woning en aanschaf hybride waterpomp

Op Prinsjesdag werd het nationaal isolatieprogramma gepresenteerd waarbij €514 miljoen euro voor is vrijgemaakt. Huiseigenaren kunnen bij dit programma een subsidie aanvragen, zodat ze hun woning beter kunnen isoleren.

Daarnaast kan je nu subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een hybride waterpomp in je woning. Je kunt een subsidie krijgen tussen de €1.000,- en €2.100,- euro. Een hybride waterpomp is een verwarmingssysteem waarbij warmte kan worden gegenereerd via zowel elektriciteit als gas.

Energierekening

Vanaf 2022 gaat de belasting op gas stijgen met bijna €0,2 cent per kuub en gaat het belastingtarief op elektriciteit met €0,069 cent per kWh omlaag.